Museo auki ke, la, su klo 12-17.
Morbus 2.4.–21.9.2025
Morbus tuo Villa Gyllenbergiin keväällä ja kesällä 2025 sairautta ja sairastamista käsittelevää nykytaidetta. Miten suhtaudumme kehoon ja sairauteen suorituskeskeisessä ja terveysintoiluun taipuvaisessa kulttuurissamme? Pelkäämme sairautta ja kehon rappeutumista. Uskomme voivamme kontrolloida kehoamme ja seuraamme terveyttämme erilaisten laitteiden ja applikaatioiden avulla. Meistä on tullut kehojemme käsikirjoittajia. Ruokavalion, liikunnan, lääkkeiden, kauneushoitojen ja leikkausten kautta tavoittelemme epärealistista fyysistä täydellisyyttä. Kehosta ja terveydestä on tullut elämän täyttävä projekti, jossa ei ole tilaa haavoittuvaisuuden ja kuolevaisuuden pohdinnalle. Treenihuumassa kuvittelemme olevamme kuolemattomia ja immuuneja sairauksille.
Veren ja ihonalaisten sisäelimien näkeminen inhottaa, mutta samalla ne kiehtovat, kuten esimerkiksi kauhuelokuvien suosio osoittaa. Näyttelyyn on valittu taiteilijoita, jotka käsittelevät teoksissaan kehollisuutta tai sairautta: sairastamista, medikalisaatiota, sisäelimiä, kehonosia sekä mielenterveyttä. Taide voi olla sekä taiteen tekijöille että taiteen katsojille tapa kohdata sairauteen, kehon ja mielen toiminnankyvyn heikentymiseen ja kuolemaan liittyviä pelkoja. Hauraus ja vajavaisuus, jotka ovat osa sairastamista, muistuttavat kuolevaisuudesta ja kasvattavat myötätuntoa toisiamme kohtaan. Näyttelyssä esiteltävä taide pohtii, voimmeko löytää kauneutta myös kehomme sisältä, sen sairaudestakin?
Näyttelyn kuraattori, taiteilija Magdalena Åberg, on valinnut näyttelyyn teoksia viideltätoista nykytaiteilijalta sekä muutamia vanhempia teoksia. Installaatiot, maalaukset, veistokset ja valokuvat täyttävät Villa Gyllenbergin galleriatilan ja levittäytyvät osittain myös kotimuseon puolelle.
Näyttelyn taiteilijat ovat: Oscar Chan Yik Long, Saara Ekström, Raija Jokinen, Ulla Jokisalo, Tapani Kokko, Ida Koitila, Henrika Lax, Johanna Naukkarinen, Eeti Piiroinen, Jyrki Riekki, Mari Sunna, Pauliina Turakka Purhonen, Hanna Vihriälä, Viggo Wallensköld, Magdalena Åberg sekä Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck ja Rafael Wardi.
Morbus on latinaa ja tarkoittaa tautia tai sairautta. Näyttely on saanut innoituksensa museota ylläpitävän Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön lääketieteellisen tutkimuksen tukitoiminnasta. Säätiön perustajat olivat kiinnostuneita mielen ja kehon yhteydestä, ja säätiö tukee psykosomaattista lääketiedettä huomattavilla apurahoilla.
Kuva: Magdalena Åberg, Entrails 1 (Cirrhosis), 2019, öljy puulle, 89,5 x 122 cm, taiteilijan omistuksessa. Valokuva: Jussi Tiainen.