Museo auki ke, la, su klo 12-17. Suljettu 25.12 & 1.1.
Jarmo Mäkilä – Minä olen monta 23.10.2024–2.3.2025
Jarmo Mäkilän (s. 1952) kuuluu sukupolvensa merkittävimpiin maalareihin, jolla on ollut monta minuutta myös taiteilijana. Hänen realistiset maalauksensa ovat mielenmaisemia. Ne ovat vertauskuvallisia maailmoja, joihin sisältyvät kaikki hänen minuutensa polvenkorkuisesta pojasta aikuisuuden kynnykselle ja niiden lisäksi vaihtoehtoiset nykyhetket ja tulevaisuudet, todet ja kuvitellut. Ristiriitaisia ja voimakkaita tunteita herättävien teosten keskeisinä teemoina on minuuden kehitys sekä muistojen ja alitajunnan merkitys.
”Asiat eivät ole sitä, miltä ne näyttävät”, Jarmo Mäkilä sanoo. ”Kuva ei ole se mitä näet, vaan mitä se herättää sinussa ja mitä sen takana on. Ihminen elää tavallaan kahta elämää, ulkoista ja sisäistä. Toinen on salainen ja toinen on näkyvä. Salaiseen elämään yritän päästä kiinni.”
Myös Ane Gyllenberg oli kiinnostunut minuuden kehittämisestä ja henkisyyden vaikutuksesta ihmiseen. Tämä kiinnostus näkyy Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön taidekokoelmassa, johon kuuluu lukuisia sisäistä dialogia ja henkistä etsintää kuvaavia teoksia. Mäkilä kokee, että minuuden kehityksen pohdinta yhdistää häntä ja Ane Gyllenbergiä.
Näyttely koostuu Jarmo Mäkilän viimeaikaisista maalauksista, veistoksista sekä installaatiosta. Osa esille tulevista teoksista on valmistunut tätä näyttelyä varten ja esitetään vuoropuhelussa Gyllenbergin säätiön kokoelmateosten kanssa. Mäkilän teosten rinnalle tulee teoksia muun muassa Fanny Churbergiltä, Akseli Gallen-Kallelalta, Ernst Krohnilta, Väinö Kunnakselta, Tyko Salliselta ja Helene Schjerfbeckiltä.
Näyttelyn kuraattorina toimii Timo Valjakka ja näyttelyarkkitehtinä Päivi Kettunen.
Kuva: Jarmo Mäkilä, Kadonneet pojat, 2024, öljy kankaalle, 250 x 150 cm, taiteilijan omistuksessa.
Valokuva: Jussi Tiainen