Museo auki ke, la, su klo 12-17.

Kokoelmat

Taidekokoelma

Signe ja Ane Gyllenberg keräsivät ympärilleen monipuolisen ja mielenkiintoisen taidekokoelman. Maalauksista, veistoksista, grafiikasta ja taidekäsityöstä perustuva taidekokoelma syntyi pääosin 1920- ja 1960-luvun välisenä aikana. Pariskunta toivoi, että kokoelma olisi yleisön nähtävillä ja lahjoitti kokoelman Signe ja Ane Gyllenbergin säätiölle, joka ylläpitää Villa Gyllenbergin taidemuseota. Taidemuseon kokoelma, vanha koti alkuperäisesti sisustettuna sekä niemen kaunis luonto muodostavat harmonisen kokonaisuuden.

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön taidekokoelma sisältää pääosin suomalaista taidetta, alkaen Isaac Wacklinin Miehen muotokuvasta (1756) ja jatkuen aina Juhani Linnovaaran surrealistisiin 1960-luvun maalauksiin saakka. Suomalainen kultakausi ja modernismi ovat hyvin edustettuina. Kokoelmaan kuuluu mm. Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Ellen Thesleffin, Fanny Churbergin, Sigrid Schaumanin ja Tyko Sallisen teoksia. Helene Schjerfbeck on yli neljälläkymmenellä teoksella - sisältäen maalauksia, luonnoksia ja grafiikkaa - ylivoimaisesti parhaiten edustettu yksittäinen taiteilija.

Kokoelmassa on myös kansainvälistä taidetta, kuten vanhempaa eurooppalaista taidetta 1500- ja 1700-luvulta, Salvador Dalín grafiikka sekä joitakin vanhempia itämaisia taide-esineitä.

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön taidekokoelma sisältää noin 400 taideteosta ja kokoelmaa kartutetaan ajoittain uusilla hankinnoilla.

Schjerfbeck-kokoelma

Helene Schjerfbeck (1862–1946) oli Ane Gyllenbergin suosikkitaiteilija, ja Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön kokoelmiin kuuluu huomattava määrä taiteilijan teoksia.

Helene Schjerfbeck on yksi maamme kaikkien aikojen merkittävimmistä taiteilijoista. Hänen teoksensa ovat erittäin arvostettuja sekä Suomessa että ulkomailla.

Lehtimajanjuhla (1883) oli ensimmäinen Ane Gyllenbergin ostama Schjerfbeck-teos. Hän hankki teoksen ystävältään taidekauppias Gösta Stenmanilta 1930-luvulla. Seuraavina vuosina Gyllenberg osti useita taiteilijan teoksia ja kävi Schjerfbeckin kanssa kirjeenvaihtoa teoksiin liittyen.

Osan kokoelmaan ostetuista teoksista Ane Gyllenbergin vaihtoi vuosien kuluessa toisiin teoksiin, ja osan perivät Gyllenbergien tyttäret. Ane ja Signe Gyllenbergin kuollessa vuonna 1977 taidekokoelmaan kuului 380 teosta, ja ne siirtyivät Signe ja Ane Gyllenbergin säätiölle. Näistä 26 teosta oli Helene Schjerfbeckin maalaamia. Pariskunnan kuoleman jälkeen säätiö on täydentänyt taidekokoelmaa, ja tällä hetkellä kokoelmaan kuuluu yli 40 Schjerfbeckin työtä. Varhaisimmat työt ovat 1870-luvulta, ja myöhäisin vuodelta 1945. Maalausten lisäksi kokoelmaan kuuluu myös taiteilijan luonnoksia ja grafiikka.

Valtaosa Schjerfbeck-kokoelmasta on pysyvästi esillä Villa Gyllenbergissä. Lehtimajanjuhla (kuvassa) on samalla paikalla ruokasalin seinällä, kuin Signe ja Ane Gyllenbergin aikaan.

Alla olevalla videolla Villa Gyllenbergin entinen pääopas Sue Cedercreutz-Suhonen kertoo museon Schjerfbeck -kokoelmasta. Video on viidessä osassa, ja se on kuvattu syksyllä 2017. Kuvauksesta ja editoinnista vastasi Klaus Suhonen. Video on ruotsinkielinen, tekstitystä ei valitettavasti ole.

Opastettuja kierroksia museoon voi varata lähettämällä sähköpostia osoitteeseen villa@gyllenbergs.fi.

Esinekokoelma

Taiteen lisäksi Gyllenbergin säätiön kokoelmaan kuuluu myös esineitä ja huonekaluja. Valtaosa näistä oli osa Villa Gyllenbergin sisustusta Signen ja Anen aikana, ja ne ovat nykyään tärkeä osa museota. Esinekokoelma sisältää muun muassa posliini- ja hopeaesineitä, useita astiastoja, kattokruunuja, mattoja sekä huonekaluja. Useimmat huonekalut ovat alkuperäisillä paikoillaan Villa Gyllenbergin kotimuseossa.

Kirjakokoelma

Kirjakokoelmaan kuuluu 722 nidettä, joista 185 on Finnasta. Kokoelma sijaitsee Villa Gyllenbergissä.

Teosten pääpaino on uskonnollisessa ja yhteiskuntaa käsittelevässä kirjallisuudessa. Vanhin teos on Novum testamentum vuodelta 1639. Kokoelmasta löytyy joitain harvinaisuuksia, kuten Anders Zetterbergin Journalisten, eller Utwalda Samlingar i Blandade Ämnen hämtade i synnerhet ur de Nyaste och Bästa Engelska Journaler; till nytta och nöje för Medborgare af bägge könen vuodelta 1794, Cholera Bullentinerpe: Dagsförteckningarne öfwer dem af Åbo Stads Innevånare, hwilka insjuknat, tillfrisknat eller dödt i Cholera Farsoten 1831–1832 vuodelta 1832 sekä Suomen kirjallisuuden seuran vuonna 1852 julkaisema Biblia: Pyhä Raamattu. Osa kokoelman vanhimmista teoksista konservoitiin syksyllä 2020. Löydät kirjakokoelman tämän linkin kautta.

Teoksia ei voi lainata, mutta tutkijoilla on mahdollisuus päästä tutustumaan yksittäisiin niteisiin. Kiinnostuneiden tulee ottaa hyvissä ajoin yhteyttä museon näyttelyassistentti Kira Toikkaan, kira.toikka@gyllenbergs.fi.

Kokoelmat verkossa

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön taide-, esine- ja kirjakokoelmat on julkaistu finna.fi -verkkoalustalla. Tässä linkki kokoelmiimme Finnassa.