Museo auki ke, la, su klo 12-17. Suljettu 25.12 & 1.1.
Gyllenbergin kokoelma Tukholman Thielska Gallerietissa 19.6-26.9.2021
Yksilö ja henkisyys. Albert Edelfeltistä Helene Schjerfbeckin, teoksia Gyllenbergin kokoelmasta
Tänä kesänä Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön taidekokoelman keskeisiä teoksia on nähtävissä tukholmalaisessa Thielska Gallerietissa. Näyttely esittelee kokoelman helmiä Thielska Gallrietin uniikissa ympäristössä. Näyttely koostuu yhteensä 52. teoksesta.
Ernest Thielin (1859–1947) ja Ane Gyllenbergin (1891–1977) välillä on useita yhtäläisyyksiä. Molemmat vaurastuivat pankkiiritoiminnalla, molemmat olivat intohimoisia taiteenkeräilijöitä ja molempien ainutlaatuiset kokoelmat on säilytetty alkuperäisissä ympäristöissään. Myös eriäväisyyksiä löytyy, eikä vähiten itse keräämisessä. Siinä missä Thiel keskittyi taiteilijoihin oli Gyllenberg kiinnostuneempi teosten aiheista.
Näyttely sisältää teoksia 1800-1900- lukujen vaihteen tunnetuimmilta suomalaisilta taiteilijoilta. Esillä on mm. Albert Edelfeltin historiamaalausta ja muotokuvia, Fanny Churbergin, Werner Holmbergin ja Eero Järnefeltin maisemamaalauksia, Akseli Gallen-Kallelan symbolistista ja kansallisromanttista taidetta sekä Sigrid Schaumanin ja Ellen Thesleffin modernistisia teoksia. Kaiken kruunaa Ane Gyllenbergin suosikkitaiteilija Helene Schjerfbeckin kaksitoista teosta.
Yksilö ja henkisyys (ruots. Individ och andlighet) tarjoaa katsauksen suomalaiseen taidehistoriaan, mutta kertoo myös kokoelman kerääjästä. Ane Gyllenberg oli kiinnostunut antroposofiasta ja keräsi useita henkisyyttä kuvaavia teoksia kokoelmaansa. Tämä näkyy mm. Gallen-Kallelan Ad Astrassa ja useissa Schjerfbeckin teoksissa, mutta näkyy myös esimerkiksi Sigrid Schaumanin maisemamaalauksissa. Gyllenbergin kokoelman useat muotokuvat ja metsäaiheet yksinäisine puineen kertovat yksilön yksinäisyydestä.
Henkisyys ja individualismi olivat keskeisiä teemoja kiehtovassa ja monisyisessä varhaismodernismissa, jonka taide heijastaa kuinka valtio ja yksilö, sekä modernismi ja henkisyys kilpailivat keskenään ja kietoutuivat toisiinsa.
Thielska Galleriet on auki ti-su klo 12-17. Lisätietoja Thielska Gallerietin kotisivuilta.